tirsdag den 29. april 2014

Off season 2

Der er mange steder på Møn, som er et besøg værd. Hovedbyen Stege er vældig charmerende. Den er en af Danmarks mindste provinsbyer og er en by med kant. Den ligger midt på Møn. Den var i sin tid en meget rig middelalderby på grund af sit sildefiskeri, og de krogede gader, rester af byvolden og den velbevarede byport, Mølleporten, vidner om den gang.
Kirken er også værd at kigge på. Den er af munkesten og bygget i 1200 tallet, siden ombygget på grund af en brand og udvidet. I dag rummer kirken 500 siddepladser. Kirken er udsmykket med kalkmalerier, og det øvrige inventar er ganske enkelt og smukt.


Nyord er også et besøg værd. Det var koldt og blæsende, da vi var der, men turen gennem landsbyen er forholdsvis kort. Man parkerer lige inden, man kommer ind i selve landsbyen, da det er forbudt at køre i bil der.


Nyord er en lille ø nord for Møn. Man kommer dertil via en lille bro, som kun har en kørebane. I Nyord kan man se gamle gårde, fiskerhus, havnen og en skøn natur. Natur og kultur i skøn forening.
Sidste år indviede Dronningen det lille lodsmuseum, som ligger i nærheden af kirken. Vi var der jo lige før påske. Det vidner billedet nederst tv om. I sæsonen er flere små butikker og et spisested åbent.
Men uden mad og drikke....osv.
Vi spiste 3 forskellige steder. Den ene aften blev det til noget take-away. Alle 3 steder får den bedste anbefaling.


Det kneb i begyndelsen med at finde et spisested, der var åbent, men så fandt vi ned på Klintholm Havn og besøgte "Hyttefadet". Deres sællert er nyfangede rødspætter med alt, hvad der hører sig til, som det ses nederst i collagen. De kom ind på panden, og som bordskåner blev der brugt æggebakker! Det smagte godt, men blev dog overgået af de 2 andre steder, hhv. Møns Bryghus og Slagter Stig med Støberiet., begge beliggende i Stege.
På Bryghuset fik vi frokost. Vi valgte "Sol over Bryghuset" med varmrøget laks med æggeblomme, radiser og purløg. Et udsnit ses af smørrebrødet øverst th. Til venstre ses en af kobbertankene i Bryghus-afdelingen. Der var en glasvæg mellem restauranten og bryggeriet, så man kunne følge med. Ølkortet på stedet var naturligvis ud over det sædvanlige. Jeg valgte en sampler med 4 forskellige fadøl á 10 cl, begyndende med den mildeste  Ved siden af øllene lå et kort, hvorpå der stod fortalt om de forskellige øl med de meget indholdsrige navne, fx Sommerspirets Stout og Klintekongens Klassik.  Maden var helt i top, og det var spændende at smage de nye øl. Husbonden måtte nøjes med Cola! Husk at bestille bord!


Det mest spøjse koncept oplevede vi hos Slagter Stig. Også her skal man bestille bord. En ganske almindelig hverdagsaften en uges tid før påske var der nærmest fuldt hus.
Ved siden af slagteriet ligger en villa, som er købt ind til, og som udgør Støberiet. Området mellem slagter forretningen og restauranten er overdækket.
Charmerende små stuer med nyt og gammelt inventar ind imellem hinanden. En hyggelig atmosfære var der på stedet.
I forretningen valgte man fra køledisken det kød, som man ville have, og det blev så stegt lige som man gerne ville have det. Dertil kunne man købe buffeten, og derpå fik man udleveret en nøgle, som passede til øl- og vinhaner. Når man havde tappet, røg det straks til kassen, hvad man havde købt. Vand hentede man selv i køleskabet: Aqua communalis på flaske! Vældig praktisk og et godt koncept. Der var ikke mange tjenende ånder der. Kunderne klarede meget selv.


Husbonden valgte krokodille og jeg lam. Vi har tidligere spist krokodille, nemlig hos Mama Africa i Cape Town. Jeg foretrækker lam!
Alt er i øvrigt til salg , borde, stole, billeder, reoler osv.
Jeg synes, at vi fik et stort udbytte ud af vores tur, som oprindelig skulle være gået til Spanien!

1 kommentar:

  1. Det var spændende læsning og gav mig lyst til, at husbond og jeg tager en tur til Nyord og også prøver at spise hos Slagter Stig i Stege. Sjovt koncept at inventaret er til salg - men krokodille tør jeg ikke prøve :-)

    SvarSlet