mandag den 27. oktober 2014

Efterårsferie på Langeland

ADVARSEL: Alenlangt indlæg!

Det er efterhånden blevet en tradition, at den samlede familie tilbringer efterårsferien i hinandens selskab et eller andet sted i landet. Dette år faldt valget på Langeland, nærmere betegnet i et sommerhus i Løkkeby tæt ved Spodsbjerg.
Tæt på stranden og tæt på muligheder for at gå dejlige ture, når vejret tillader det. Kenzo og Husbonden slog rekorden: ca. 100 km gåtur i løbet af ugen! Fx til Stengade Skov, hvor den bøg står, som Oehlenschläger sad under, da han skrev : Der er et yndigt land!
Indimellem havde morfar/farfar børnebørnene med, som på skift gik med Kenzo i snor. Det er altid et stort hit, og nogle gange kan de komme op at skændes om, hvis tur det er.

Et dejligt område
Huset var tilpas stort til, at der kunne foregå forskellige aktiviteter, uden at man trådte hinanden over tæerne. Når man er 10 personer sammen det meste af en uge, er det vigtigt, at der kan foregå lidt af hvert samtidigt. Nogle kunne være kreative, andre læste eller så I-pad, spillede spil,  eller børnene var i spabad. Der skulle laves mad, grunden og stranden undersøges. Geocaching var også en del af programmet.
Endelig skulle vi også ud at kigge på seværdigheder. Den første hele dag derovre (søndag) var vejret fint, så vi kørte til Tranekær Slotspark og gik en skøn tur. Undervejs på park-turen var der forskellige kunstværker at kigge på, Land-art, lavet i naturmaterialer: Natur og kultur.

Her ses bl.a. The organic Highway, en varde, et overflødighedshorn og Embla, lavet af forskellige kunstnere. Knogletæppet var desværre taget ned.
Det var den rette dag at foretage denne skønne tur på. Børnene løb omkring på det store parkområde og fandt en plads med nogle specielle gynger, klatrede op på kunstværkerne og lod til at nyde det. En god begyndelse på en dejlig ferie.

De følgende dage var vejret desværre ikke særlig solrigt, men humøret var nu højt alligevel.
Mandag gik vi to gamle en lille tur i øsregnvejr i Rudkøbing, som er en vældig hyggelig by. På grund af efterårsferien var der en masse ting i gang, så der var nok at se på.
Om tirsdagen var de 2 børnefamilier på "Generalen", restauranten i Den gamle Hestestald ved Tranekær Slot, til madværksted for børn. Det havde været et hit. Vi tog os en slapper imens i huset!
Den ene børnefamilie skulle hjem om torsdagen, og vores svigersøn tog hjem tirsdag aften, da arbejdet kaldte.
Så onsdag skulle vi selvfølgelig til Langelandsfortet, som er et Koldkrigsmuseum. Hele området er et stort museum med bunkere med udstillinger, hangarer med fly, en minestryger, en u-båd, søminer, kanoner, en sektion af Berlin-muren, en Trabant, bæltekøretøj osv.
Når man hører om en evt. russisk ubåd i den svenske skærgård og et russisk rekognosceringsfly tæt på Bornholm nu, kan det lede tankerne hen på en ny kold krig.
Om 14 dage er det 25 år siden, muren faldt.

"Skal vi ikke skyde farmor"?

Et halvt fly eller et uhyre, parat til at sluge en lille mand?! 
Nedgang til en af bunkerne, som , ligesom de øvrige bunkeranlæg, er de originale

Turen med bæltekøretøjet er slut. Vi blev godt rystet sammen!Langelandsfortet blev bygget i 1952-1953 som en del af det danske søforsvar, og siden 1997 har det fungeret som museum.
Der var nok at kigge på og lytte til, kanonbrag fx Men alt godt får jo også en ende. På vej hjem var vi lige forbi Bagenkop havn for at hive en torsk i land.

Serveret om aftenen med aspargeskartofler, sennepssovs, hakkede æg og rødbedetern. Uhmmm!
Næste dag efter frokost drog den ene småbørnsfamilie af sted mod Jylland for at fortsætte ferien hos de andre bedsteforældre.
Vi tilbageblevne, 5 mand høj, blev i sommerhuset og nærmeste omegn. Vi besluttede, at om fredagen ville vi stile mod Skovsgård og se, hvad de havde gang i  efterårsferien.
Det var en god beslutning. Vi oplevede rigtig meget.
Udenfor og i stalden var der masser af aktiviteter for børn, som Danmarks Naturfredningsforening står for: Kys frøen.

Karte fåreuld, samle æbler, kværne dem og smage på saften, kværne korn til mel og bage pandekager, fange mus, lave kartoffeltryk. Der var nok at vælge imellem. Og klæde sig ud på slottet i fine rober kunne man også

På selve slottet var der maleriudstilling og et rum til udklædning for børnene
I 1979 overtog Danmarks Naturfond Skovsgård som testamentarisk gave fra den sidste ejer, frk. Ellen Fuglede.
Vi gik rundt i de prægtige rum, så Danmarks eneste tyendemuseum i kælderen og nød de farverige kunstværker, som var en udstilling af flere i sommerens løb. Vis à vis hovedbygningen ligger Hestevognsmuseet med flotte tableauer og en samling af frk. Fugledes legetøj fra starten af 1900-tallet.
Som afslutning på vores besøg var vi inde i Madmarkedet for at få en kop kaffe og lidt at spise. Her kunne man købe alt godt til ganen. Torsdag aftener var der stor buffet der, men det benyttede vi os nu ikke af i denne omgang. Hvem ved, om vi kommer igen.? Lysten mangler ikke. Tak til Pia for inspiration!
Så var ugen ved at være slut. Vi kørte tilbage til sommerhuset. Den sidste aften skulle nydes, samtidig med at der skulle pakkes og ryddes op. Vi skulle være ude lørdag morgen kl. 10.00. Slutrengøring havde vi betalt os fra.
En dejlig uge var omme. Jeg tror, at alle nød området og samværet, og de små kusiner og den lille fætter havde det sjovt sammen og lærte hinanden bedre at kende. Vi to bedsteforældre  synes også, at det er en dejlig tradition.1 kommentar:

  1. Det er en rigtig god idé at bruge efterårsferien til at være sammen, som I har gjort! Og hvor har I nået meget på den uge - sikke nogle spændende oplevelser!

    SvarSlet