onsdag den 23. oktober 2013

Æ haw

I den nys overståede efterårsferie var vores storfamilie på 10 på fælles ferie i Vestjylland, ikke så forfærdelig langt fra Lemvig, Vejlby Klit. Vi havde lejet et sommerhus, som ligger på en landtange. Vi havde således ca. 500 meter til Vesterhavet og et par hundrede meter til en stor sø, som lå stik modsat. En unik placering, som kunne nydes optimalt på grund af det gode vejr.


Et par dage viste havet tænder, men ellers lå det stille og fromt til glæde for alle turisterne. Der var mange gæster rundt omkring i husene.
Huset i sig selv gav plads for mange aktiviteter, både inde og ude. Det havde en meget stor terrasse og en grund, som både havde en gynge og en sandkasse. I nærheden lå en legeplads. Og hvis børnene var trætte, kunne de ty til TV og iPad i et vist omfang. Men størstedelen af tiden foregik udendørs.


To små kusiner ville gerne med Husbonden på morgentur med Kenzo, og når hunden var løbet træt, fik de lov til at gå med ham i snoren tilbage. De var meget stolte! Stenmaling og udskæring af græskar er altid et hit, og sten og skaller var der nok af. Svigersønnen fandt mange porfyrarter på stranden, fx

I løbet af ugen var vi i Lemvig et par gange og i Thyborøn. Desuden var vi på tur til Bovbjerg fyr.


Bovbjerg fyr bruges stadig som sådan og udsender 2 blink hvert 15.sek. Desuden indeholder det udstillingslokaler. Man kan naturligvis komme op i fyret og se den skønne udsigt derfra. I øjeblikket udvider etablissementet med en bygning, som skal indeholde café, butik o.a. Der kommer utrolig mange gæster, således også den dag vi var der. Ved siden af fyret står Erik Heides skulptur "Hyrden". Den er lavet af diabas fra et stenbrud i nærheden af Älmhult i Sverige. På et af billederne sidder Varanen under en af kalvene.

Samtidig med vi betragtede skulpturen, kunne vi se en moderne hyrde, som sammen med sin hyrdehund gennede får sammen på marken lige overfor. Det var meget fascinerende at se, hvor godt et samspil der var. Vi kunne ikke høre hyrdens kommandoer, men vi kunne se på dyrenes ageren, at der var faldet en kommando. Vi havde lige forinden læst en artikel med selvsamme hyrdinde, hvor hun fortæller om at oplære bordercollier, som er bedst som fårehunde. Desuden kører hun og hendes mand ca. 4 timer hver dag for at holde opsyn med får seks til syv steder i kommunen, hvor græssende får står for naturplejen under projekt "Får til Kanten", som er støttet af EU og Fødevareministeriet.

Desuden kunne man fra parkeringspladsens niveau og ned til stranden rappelle stejlt ned gennem en meget smal slugt. Det skulle 3 af de voksne prøve sammen med et barn hver. Masser af aktivitet.


På de sidste par billeder i collagen ovenover var vi på tur til Kystcentret i Thyborøn, som er et besøg værd: Workshop for børn, stor legeplads, butik, café og udstillinger for voksne. På et af billederne var pigerne til kakerlakræs. De gik vældigt op i det og havde farvelagt deres eget kakerlakskjold! Og så kunne der pustes kæmpesæbebobler!
Men oplevelserne behøver man ikke altid at køre efter. På "vores" strand lå der en bunker, og en app, som sønnike har, viste, at der lå en skat derinde, så af sted med os. Det var første gang, jeg var med til Geocaching. Skatten skulle angiveligt være placeret i det største af rummene i bunkeren i det sydøstlige hjørne, men uanset hvor meget der blev ledt, blev den ikke fundet.


 Heldigvis viste app´en, at der også var en skat i nærheden af søen, så det var bare om at komme videre og lede efter den. Der var der heldigvis bid. En stolt Øgle fandt skatten og fik den. Inden man gemmer kassen igen, skal man putte noget nyt i til de næste. Geocaching er et hit for alle aldre.

Undervejs skulle vi også have noget at spise. Surprise! Det blev til en del fisk: fiskefrikadeller, fiskebuffet, laks osv.


Salmon steaks in chraimeh sauce, kikærter, salat, brød, græsk yoghurt. En middagsret, serveret af sønnen, som elsker at lave mad. Opskriften er taget fra kogebogen Jerusalem, som er udgivet af to kokke, en israelsk og en palæstinensisk. De bor i London og har også en restaurant. Det smagte fantastisk. Hvilke krydderier, der blev brugt, er jeg ikke klar over, men resultatet var virkelig godt.
Fiskefrikadeller, som vi fik tidligere på ugen, var meget smagfulde. Frisk fiskefars hentet næsten om hjørnet og tilsat forskellige lækre sager giver virkelig et super resultat. Øglemors bidrag til madfesten.
En aften var vi på Fisketeria i Lemvig til fiskebuffet. Det er heldigt, at alle i storfamilien holder af fisk!


En dejlig ferie er nu slut, og alle er tilbage på deres pinde.
Det er tredje gang, vi holder ferie sammen, og det fungerer godt. Vi nåede hverken ravsafari eller østerssafari, så det må blive en anden gang!

2 kommentarer:

  1. Sikke en god idé at holde ferie sammen! At være sammen i flere dage er noget helt andet end fx bare at spise en middag, og jeg er sikker på, det er noget, både de yngste og de ældste sætter meget stor pris på. Jeg har aldrig hørt om geocaching, men det lyder sjovt! Og det er nogle smukke billeder, du har taget!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak, Madame! Jeg nyder, når vi alle er sammen, og det giver de små mulighed for at lære hinanden bedre at kende. Ellers er det jo kun få timer ad gangen, man er sammen. Geocaching er sjovt og spændende, og alle kan være med. God onsdag aften!

      Slet