torsdag den 3. oktober 2013

Sverigestur (2)

Da vi var i Glasriget, skulle vi naturligvis også se et glasbrug. Det blev Pukeberg, som ligger i Nybro. Glasværket blev grundlagt i 1871.
Vi var der to gange. Første gang kun for at kigge, og anden gang for at deltage i deres hyttsillkväll.
Jeg må tilstå, at jeg ikke var helt vild med deres glasting, men de her er fine, synes jeg.



Til gengæld nød vi lørdag aften på glasværket. Disse hyttsillsaftener er mest baseret på turister, men det var jo ikke lige sæson, da vi var der, så vi var kun 10 gæster: 3 svenskere, 2 danskere og 5 tyskere. Vi fik snakket en del med svenskerne, og ved den lejlighed spurgte jeg, hvad de serverede som tilbehør til krebs, hvis de serverede noget i det hele taget. "Ost", sagde de. Jeg troede, jeg havde hørt forkert! Alt godt fra havet og ost hører åbenbart sammen, for menuen denne aften var fx sild og ost.
Vi startede med en velkomstdrink. Glasset fik vi lov at tage med hjem.
Derefter buffet. Jeg beklager billederne fra stedet. Lyset var ikke særlig godt.


Sild med løg og flødesovs, kogt i en af ovnene, bagte kartofler, sprød bacon, stegte røgede pølser, kryddersmør (paprika), tyttebærkompot og knækbrød og ost. Dertil kunne man købe drikkevarer.
Det smagte ganske udmærket. Undervejs blev vi underholdt af en musiker. Han spillede og sang, mens vi spiste. Vi fik udleveret et sanghefte med sange på mange forskellige sprog, og så var der dømt fællessang.
Inden desserten var der en pause, hvor vi så glaspusteren i arbejde. Vi kunne også selv få lov til at puste og gravere på vores glas, ligesom butikken var åben.

Der var ingen adskillelse mellem spisebordet og glaspusteriet. Her er glaspusteren i gang med at lave et fad.

 
Det blev vores tur til at prøve at puste glas. Nogle pustede alt for hårdt, så glasset faldt ned på gulvet og knustes. Andre havde ikke så megen luft i sig, så det kom der ingen bowle ud af. Det er ikke så ligetil. Det kræver selvfølgelig håndelag, erfaring og skoling.
 
 

Her er et eksempel på en af de bedre pustninger.
 
 
Husbonden er meget koncentreret. Han er i gang med at gravere initialer på sit glas. Det ser måske let ud, men gravørpennen er temmelig tung, og den er svær at styre. Både dato og initialer ser ud til at være indgraveret af en meget rystende hånd.
Efter pausen fik vi kaffe/te og en smålandsk ostekage med syltetøj og flødeskum, mens musikeren fortsatte sin underholdning.
Vi synes, at det var en fornøjelig aften. Vi oplevede noget, fik snakket og blev mætte. Ingen tvivl om det. Hvis man skulle komme i nærheden af et sådant arrangement, så er det bare om at være med.
 
Til sidst en collage med glimt fra en gåtur i nærheden af hytten, bortset fra billedet øverst i højre hjørne. Det er fra Nybro.
 
 
 
 
 
 
 

4 kommentarer:

  1. Hej Tantelein, spændende at læse om. Til kräftskiva skal man selvfølgelig have västerbottenpaj - sååå godt!

    SvarSlet
  2. Aha, Nichtelein! Det havde vi så ikke, så det blev bare knækbrød med almindelig ost, selv om jeg fik at vide, at osten skulle være krydret. Men det var også godt! Jeg ville dog aldrig have tænkt på ost i den sammenhæng. Tak for kommentaren og god weekend! Vi snakkes ved....

    SvarSlet
  3. Sikke nogle spændende oplevelser I har haft - det må være sjovt at prøve at puste glas og at se gasværket. Tænk at man i Sverige serverer ost sammen med sild, men min svenske familie serverede en rejelagkage, sidst vi besøgte dem.
    Rigtig god fredag!

    SvarSlet
  4. Som Observatoria oven over (hun bor i Stockholm) skriver, så skal man have västerbottenpaj til krebsene. Så den med ost er god nok. Ligesom jeg så TV2 Fri forleden aften, hvor en svensk kok serverede sild med den samme ost til: Västerbotten! Rejelagkage? Er der også flødeskum? Underlige sammensætninger, set med danske øjne :-)! Mange tak, Madame, og god weekend!

    SvarSlet