mandag den 20. august 2012

Natur og kultur

Efter en skøn uge i den smålandske natur vil jeg prøve at sammenfatte alle de indtryk, jeg kommer hjem med. Husbonden har ferie her i august, og man må sige, at vi har været heldige med vejret, både herhjemme og hinsidan.
Vi havde lejet en hytte, som jeg havde fundet på nettet. Den ligger i Nybro kommune og er simpelthen et perfekt sted at feriere.
Vi ankom forrige lørdag sidst på eftermiddagen og følte os hjemme med det samme, alle 3. Vi havde hunden med!

105 kvm hus
Huset ligger på en meget stor grund. Den virker større end den er, al den stund, at den er omgivet af skov. I "baghaven" ligger en stor sø med fiskehus, jolle og alt det grej til fiskeri og krebsefangst, som man har brug for. Søen giver naturligvis stedet en yderligere dimension. Vi satte os tit derned, blot for at læse og kigge på vandet, planterne, en svømmende hund osv. Man kommer totalt ned i gear sådan et sted.

Hundesvømning

En del af grunden med store klippeknuder
Grunden var stort set ren natur, med blandet skov, synlig klippegrund, stengærder, lyng, bregner osv. Alt det, som karakteriserer Småland. Ind imellem var der dog på grunden plantet forskellige blomster og andre planter, som passer naturligt ind i området: kaprifoleum, lupiner, anemoner osv. Desuden var der også rød solhat, strandasters, roser og en enkelt klematis. På grunden var der af andre bygninger en carport, et stort brændeskur og det gamle udedas. Altsammen meget charmerende.

Rød solhat og strandasters


Indendøre er heldigvis meget af det gamle bevaret: fyldningsdøre, en gammel trappe, trægulve (nye og gamle), ildsteder, dørklinker osv. Det giver stedet den rette autencitet og hygge efter min mening.
En gammel dørklinke

Hygge i hallen


Den gamle ovn, som fungerer som brændeovn

Læsning, gåture, køreture, scrabble (off-line Wordfeud!), hækling, bærplukning, stilhed, stjernekiggeri - en aften var stjernerne simpelthen så tydelige, at man syntes, man kunne se hver enkelt. Når der ingen baggrundsbelysning er, så er er det helt overvældende, hvor tydelige de er. Vi slappede i den grad af. Vi var off-line hele ugen.Her vogter jeg!

Maden er selvfølgelig et issue på en ferie. Vi fik tyttebær til det meste, da Husbonden er en flittig plukker. Han har indbygget egernmentalitet, og jeg er sikker på, at der går en lige linje fra oldtidens (jægere og) samlere til ham! Han fik plukket en 4-5 kg, så vi fik tyttebærsyltetøj i lange baner.
Vi prøvede at fange krebs, men det lykkedes ikke, så vi måtte ty til de frosne. De smagte ganske udmærket, og det blev faktisk til en hel kräftskiva med forskelligt tilbehør.
Klar, parat, start!

Ligeså med elgkød. Det ville vi naturligvis heller ikke gå glip af, så vi fandt en fin älgstek, tilberedte den og fik bl.a. kantarelsovs og selvfølgelig tyttebær til. Lækkert!
Jeg kan skrive meget mere om stedet, men alting får en ende. Blot skal lige nævnes, at kulturen fik den mindste del af vores opmærksomhed på denne ferie. Mere herom senere.
En sådan ferie kan kun anbefales. Stilheden var øredøvende. Man kunne nå at få sjælen med. Husbonden kom hjem efter en 8 km´s gåtur og sagde, at der havde været en rivende trafik. Han havde mødt 3 biler!

2 kommentarer:

 1. Fantastisk beskrivelse af den vidunderlige svenske natur. Eller ånd, om man vil.
  Du beskriver på fineste vis, hvorfor det er, at man slapper totalt af i sjælen 10 sekunder efter ankomst.
  Ankomst til vores elskede ødegård i Sverige, fx :-)
  Herligt sted, I fandt at holde ferie! Jeg er meget betaget af alle de gamle ting.

  SvarSlet
 2. Mange tak, Ellen. Vi vil ikke tøve med at tage afsted igen, når lejlighed gives. Det var som beskrevet et yderst dejligt sted. Man er totalt nede i gear, når man lukker døren op. Pudsigt.
  Jeg var meget glad for, at der var en del gamle ting. Jeg surfer af og til på nettet for at finde noget tilsvarende, og det er ikke nemt. Ofte svarer indholdet i huset ikke til udseendet:-)!

  SvarSlet